Spektrum autyzmu – case study

Omawiany przypadek dotyczy dziewczynki z diagnozą spektrum autyzmu, która w momencie wykonania badań miała 2 i pół roku. Dziecko prezentowało szereg zaburzeń rozwojowych, od braku kontaktu wzrokowego, obecnych nadwrażliwości sensorycznych, nadpobudliwości po ignorowanie otoczenia i brak jakiejkolwiek komunikacji.

Po rozmowie z mamą dziecka zaproponowaliśmy wykonanie następujących badań:

Uzyskaliśmy następujące wyniki badań u dziecka:

Opiaty – wynik wyraźnie wskazał na problem z rozkładem kazeiny.

Wynik nadwrażliwości IgG4 – nie wskazywał aby wśród wszystkich grup żywności i badanych pokarmów – jest pokarm, który wywołuje reakcję układu immunologicznego.

D-Arabinitol – otrzymaliśmy wynik w górnej granicy normy.

arabinitol  wynik przed leczeniem

Badanie układu pokarmowego z próbki kału dało nam szereg równie ważnych informacji:

  • W bakteriologii, można zauważyć lekki przerost E. Coli. Jest to bakteria immunogenna ale jednocześnie w przeroście staje się bakterią patogenną, gnilną.
  • Druga bakteria immunogenna Enterococcus – w wyraźnym deficycie. Przy tak dużym deficycie, warto zadbać o jej uzupełnienie aby w większym stopniu uzyskać dobry balans w mikrobiomie jelitowym.
  • Bakterie kwasu mlekowego/immunogenne – również w deficycie, zarówno Bifidobacterium, jak i Lactobacillus
  • Bardzo niepokojącą informacją był znaczący wzrost bakterii Clostridium. Jest to parametr ogólny, a więc nie mamy informacji czy są to zwykłe czy patogenne Clostridie. Niemniej jednak ich znaczny przerost, może być problemem dla mikrobiomu jelitowego.
Badanie bazowe jelit. Spektrum autyzmu-case study. Wynik bakteriologii przed leczeniem

Analiza mykologiczna kału wykluczyła pleśnie – co było bardzo dobrą informacją. 

Parametr mykologiczny – był normie, niemniej jednak, bardziej wiążącą informacją o udziale grzybów w mikrobiomie jest dla nas jednak badanie ich metabolitów (D-Arabinitol), ponieważ w danej, pojedynczej  próbce kału mogłyby się po prostu nie znaleźć.

  • Odczyn pH kału – był lekko podwyższony czyli bardziej  zasadowy, co przełożyło się na mniej skuteczne działanie enzymów trawiennych.
  • Obrazem tego jest panel resztek pokarmowych, w którym wyraźnie widać problem ze strawieniem tłuszczu oraz cukrów (cukrów, laktozy, fruktozy lub węglowodanów).
  • Dobrą informacją była zachowana prawidłowa zewnątrzwydzielnicza funkcja trzustki. 
  • Problemem, nieobecność w tej próbce kwasów żółciowych (barwa kału pomarańczowa zamiast koloru ciemnobrązowego).
analiza chemiczna kału wynik przed leczeniem
  • W zakresie wykonanego badania są oznaczane dwa markery zapalne. Kalprotektyna jako główny marker zapalny w wyniku –  w górnej granicy normy (ważne: obowiązują normy dla wieku) oraz alfa-1-antytrypsyna (marker zależny często od udziału alergii, nadwrażliwości czy też pasożytów) w otrzymanym  wyniku – podwyższona 
  • Immunologia jelita (obrona jelitowa) – wynik mieścił się w normie 
  • Markery nieszczelności  jelitowej:

Zonulina – w uzyskanym wyniku – znacząco podwyższona 

Histamina – wynik w normie.

markery stanu zapalnego wynik przed leczeniem

Po zebraniu dokładnego wywiadu i analizie dodatkowych badań laboratoryjnych, ustaliliśmy plan terapii, zaczynając od przeprowadzenia interwencji dietetycznych.

Podjęte działania miały na celu eliminację z diety czynników drażniących śluzówkę jelita, ze szczególnym uwzględnieniem czynnika nietolerowanego – kazeiny oraz czynników prozapalnych, takich jak produkty przetworzone, pszenicę, cukry oraz soję.

Po zmianach w diecie dziecka wprowadzono preparaty mikrobiologiczne uzupełniające deficyty zarówno bakterii kwasu mlekowego (Bifidobacterium, Lactobacillus) razem z prebiotykiem oraz bakterię immunogenną Enterococcus.

Następnie do suplementacji dodano bezpieczną formę witaminy C, która w naturalny sposób regulowała pasaż jelitowy i była jako antyoksydant wystarczającym zabezpieczeniem przy zastosowaniu specjalnej formy lecytyny, która w znaczący sposób zredukowała stan zapalny i uszczelniła śluzówkę jelita.

Dopiero jako ostatni element terapii wprowadzono środki botaniczne, które miały na celu redukcję szczepu Clostridium oraz grzybów z rodziny Candida albicans.

Kolejność działań ma tu bardzo duże znaczenie i potwierdza znany nam fakt, że oprócz dobrze dobranych środków, bardzo ważna jest kolejność proponowanych działań.

Wyniki terapii

Po około 8 miesiącach terapii w badaniu kontrolnym uzyskaliśmy następujące wyniki:

1/ Wzrósł poziom bakterii Enterococcus do dolnej granicy normy.

2/ Również bakterie kwasu mlekowego wzrosły do poziomu normy.

3/ Uzyskaliśmy redukcję  szczepu Clostridium do bezpiecznego poziomu normy.

bakteriologia po leczeniu

4/ W obrazie fizykochemicznym kału , zmienił się kolor kału , pojawiły się w granicy normy kwasy żółciowe.

Konsystencja pozostała w dalszym ciągu nieprawidłowa – papkowata.

5/ Odczyn pH uległ normalizacji , wartość w zakresie normy.

6/ Znacząco poprawiły się parametry trawienia, obecnie mieszczą się w granicach przyjętej normy.

analiza chemiczna kału po leczeniu

7/ Zarówno kalprotektyna jak i alfa-1-antytrypsyna – również uległy obniżeniu i oba markery zapalne są w normie.

8/ Sekretoryczne IgA nieznacznie zostało zaktywizowane w granicach normy.

9/ Zonulina – pozostała podwyższona, niemniej jednak uległa niewielkiej redukcji. 

markery stanu zapalnego po leczeniu

Uzyskana poprawa w aspektach rozwojowych dziecka:

  • zmniejszona  nadpobudliwość
  • lepsza koncentracja
  • większe zainteresowanie otaczająca rzeczywistością
  • szybsze zasypianie.

Dziecko kontynuuje obecnie terapię ułożoną na podstawie dalszych wyników badań.

Po trzech latach od rozpoczęcia terapii wynik opiatów uległ normalizacji, wzrósł poziom enzymu DPPIV.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Health News Blog